Restauratie en schoonmaak van schilderijen

Net zoals veel dingen hebben ook schilderijen onderhoud nodig. Het klimaat in huizen en kantoorruimtes kan de staat van het schilderij aantasten.

Het is daarom belangrijk om de staat van het doek en de verf af en toe te laten controleren.Voor het behoud van het schilderij is het belangrijk dat zeker elke tien jaar wordt bekeken of  onderhoud nodig is. Zo kan beginnende craquelé door een nieuwe vernislaag afgeremd worden. Een schoonmaakbeurt van een schilderij hoeft niet erg kostbaar te zijn en is voor de kleur-echtheid in de afbeelding en voor het behoud van de verf zeker noodzakelijk.

Let ook op de staat van de achterkant van het doek. Hier kunnen vuil en stof ook schade aanrichten. Vooral tussen het doek en de spieraamlatten is stof een grote boosdoener, omdat stof onevenredig veel vocht kan opnemen beschadigt dit het linnen.

Zowel schoonmaken als het restaureren van doeken, papier en lijsten is bij Lijstenmakerij Manon mogelijk. Manon is gespecialiseerd in het restaureren van antieke houten lijsten. Bij Lijstenmakerij Manon worden alle kunstwerken conserverend en zuurvrij ingelijst. Bij restauratie wordt eerst de vuile laag van van het schilderij verwijderd en daarna de oude vernislaag. Vervolgens worden beschadigde delen van het schilderij bijgeschilderd en voorzien van een nieuwe vernislaag. Samen met Manon bespreekt u wat er aan het schilderij moet gebeuren en aan de hand hiervan bepalen we de prijs.